ششمین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی برگزار می‌شود/ هدف جایزه پیشرفت و تحول حوزه‌ علمی تخصصی خاصی در قلمرو علوم انسانی اسلامی

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی به نقل از روابط عمومی مجمع عالی علوم انسانی اسلامی، ششمین دوره اعطای جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی همزمان با افتتاحیه هفتمین کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی دوشنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۲ در فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران برگزار می‌شود.

به گزارش روابط عمومی مجمع عالی علوم انسانی اسلامی، دبیرخانه دائمی کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی به منظور تقویت انگیزه‌ها، تشویق و ترغیب پژوهشگران مسلمان اعم از ایرانی و غیر ایرانی برای نوآوری و نظریه‌پردازی در حوزه علوم انسانی اسلامی و از همه مهم‌تر، الگوسازی در این عرصه، هر دو سال یک بار جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی را برگزار کرده و به برترین نوآوری‌ها و نظریه‌ها جایزه اعطا می‌کند.

جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی درصدد است تا عمده استعدادها و ظرفیت‌های ممتاز علمی را در این حوزه به سمت نوآوری و نظریه‌پردازی سوق دهد. این جایزه ضمن تشویق پژوهشگران مسلمان به نوآوری و نظریه‌پردازی در قلمرو علوم انسانیِ اسلامی، فرصت مغتنمی را برای همکاری و هم‌افزایی علمی میان اندیشمندان مسلمان ایرانی و غیر ایرانی فراهم می‌نماید.

فرایند دقیقی که برای نقد، داوری و انتخاب نوآوری و نظریه برتر انجام می‌گیرد، موجب می‌شود تا این جایزه معیار مهمی برای ارزش‌گذاری علمی بر فعالیت‌های پژوهشی افراد و مؤسسات تحقیقی در ایران و جهان اسلام قلمداد گردد.

جایزه جهانی توسط شورای سیاست‌گذاری مجمع عالی علوم انسانی اسلامی به آن دسته از شخصیت‌های علمی تعلق می‌گیرد که دارای نظریه‌ای منسجم در قالب کتاب یا مقالات متعدد منتشرشده در  قلمرو علوم انسانی اسلامی یا دارای مرجعیت علمی در زنجیره‌ای از تلاش‌های علمی باشند که به پیشرفت و تحول حوزه‌ علمی تخصصی خاصی در قلمرو علوم انسانی اسلامی منجر شده باشد.

استاد ابوالقاسم علیدوست مطرح کرد:

با کشاندن فقه به مدیریت کشور وارد ساحاتی شده‌ایم که ماموریت فقه نیست/ فقه سنتی رشد کمّی داشته‌ ولی رشد کیفی نداشته است/ چون در فقه معاصر نقشه راه نداریم، کج‌دار و مریز رفتار می‌کنیم

حجت الاسلام دکتر پارسانیا، استاد حوزه و دانشگاه:

چیستی علوم انسانی اسلامی/ در تعاریف پسامدرن از علم، اسلام می‌تواند در جایگاه یک پارادایم علمی، قوام بخش و هویت بخش نوع خاصی از علوم انسانی باشد

ثمره مقاومت؛ فلسطین قوی

چگونه عملیات اخیر جوانان غیور و هوشـمند فلسـطینی در " طوفان الاقصی " یک شکسـت غیرقابل ‌ترمیم برای رژیم صهیونیسـتی رقم زد؟

 

بیانات مقام معظم رهبری در دیدار نخبگان و استعدادهای برتر علمی

بسم الله الرّحمن الرّحیم(۱)

در نشست «رویکرد نظری به مسئله دین و تمدن» مطرح شد؛

در رابطه با دین وتمدن با فقر شدید پژوهشی مواجه هستیم/ ظرفیت تام وتمام دین برای تمدن سازی/ تبعات نگاه حداقلی به دین کدام است؟

دکتر رضا غلامی، رئیس پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی وزارت علوم:

علوم انسانی از یک غربت و مظلومیت عمیق رنج می‌کشد/ حاکمیت حتی در چارچوب شئونات واقعی خود هم کار ممتازی درباره علوم انسانی نکرده است

اقتصاد کشور در مسیر خوداتکایی و پیشرفت است

رهبر انقلاب در دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت فرمودند: تعداد قابل توجّهی از شاخصهای اقتصاد کلان، رشد را نشان میدهد، پیشرفت را نشان میدهد، تغییرات مثبت را نشان میدهد. البتّه تا مسائل مربوط به اقتصاد کلان برسد به معیشت مردم و زندگی مردم یک مقداری فاصله وجود دارد؛ یعنی زمان باید بگذرد.» ۱۴۰۲/۰۶/۰۸
رسانه KHAMENEI.IR در گفت‌وگو با دکتر سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، به بررسی اقدامات انجام شده در زمینه تحقق شعار سال ۱۴۰۲ «مهار تورم، رشد تولید» و وضعیت شاخص‌های کلان اقتصادی کشور پرداخته است.

از«قاصد»علم تا«نور»پیشرفت ایران

نگاهی به رشد خیره‌کننده علم و فناوری جمهوری اسلامی ایران؛ اولین کشور اسلامی و دهمین کشور جهان که هم ماهواره و هم ماهواره‌بر دارد

 

پژوهشگاه های علوم انسانی- اسلامی تقسیم کار مشخصی داشته باشند/ با دستور کاری دقیق و تقسیم کار میان پژوهشگاه ها می توانیم به سمت ارتقاء جایگاه علوم انسانی- اسلامی قدم برداریم

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، آیت‌الله علی‌اکبر رشاد در اختتامیه سومین همایش “علوم انسانی- اسلامی، پژوهش و فناوری” که در تالار شهید سلیمانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد در سخنانی بصورت برخط با تأکید بر ضرورت تقسیم کار در جریان تولید علوم انسانی- اسلامی گفت: با دستور کاری دقیق و تقسیم کار میان پژوهشگاه ها می توانیم به سمت ارتقاء جایگاه علوم انسانی- اسلامی قدم برداریم.

وی افزود: همه ما سال هاست که مسئله علوم انسانی، اصلاح، ارتقاء، آسیب، تولید، توسعه، ترویج و احیانا کاربردی سازی این حوزه وسیع را در دستورکار داریم و رهبر خردمند و فرهمند و تیزهوش و آینده نگر نیز به این مسأله اهتمام دارند و مرتب در خلال رهنمود ها و تدابیرشان به این موضوع می پردازند.

رئیس و موسس پژوهشگاه ادامه داد: عموم دستگاه ها خاصه دستگاه های حاضر در این محفل نیز به این مسئله اهتمام دارند ولی یک سری مشکلاتی پیش روی ماست که چندان که باید کار به نحو مطلوب پیش نمی رود.

وی بیان داشت: هنوز بعد از چند دهه که این مقوله مطرح است، درگیر مباحث ماقبل هستیم، یعنی هنوز از ضرورت این مسئله حرف می‌زنیم، از امکان این مسأله حرف می زنیم، از فایده مندی و ضرورت علوم انسانی حرف می زنیم در حالیکه باید از این مرحله عبور کرده باشیم.

آیت الله رشاد ادامه داد: اگر یک قدم جلوتر می گذاریم، مجددا در حال طرح یک سلسله مباحث کلی هستیم؛ مباحث نظری انتزاعی و احیانا در حوزه فلسفه های مضاف به این علوم، و بحث های نظری و انتزاعی و فلسفی و احکام کلی مربوط به کلیات علوم انسانی و مباحث مشترک بین این رشته ها و اگر هم درمورد رشته خاصی حرف می زنیم بازهم بحث هایی مربوط به ماقبل را مورد بررسی قرار داده ایم.

وی بیان داشت: شاید راه حل مسأله یا مهمترین راه حل آن همان راه حلی است که حجت الاسلام والمسلمین دکتر لک زایی فرمودند و آن این است که ما یک تقسیم کار ملی در این زمینه انجام دهیم و دستگاه های هم افق، این ده، بیست دانش را با هم تقسیم کار کنیم و حتی‌الامکان هر دستگاهی نیز تنها یکی از رشته ها را بپذیرد، مگر اینکه خودش بخواهد در بیش از یک زمینه کار کند.

رئیس شورای حوزه‌های علمیه استان تهران اظهار داشت: در هر حوزه ای باید به آن مجموعه بگوییم در این حوزه تعیین شده شما باید پاسخگو باشید، یعنی زمانبندی کنید، فرایند تعریف کنید، سالانه کارکرد سنجی کنید و این کار را اگر انجام دهیم بنظر می رسد بتوانیم یک برآورد قابل پیش بینی و نقد و ارزیابی را در یک بستر و بازه زمانی معینی پیش بینی کنیم.

وی خطاب به اعضای مجمع پژوهشگاه های علوم انسانی – اسلامی گفت: در حال حاضر هیچ کدام از ما نمی توانیم بگوییم که در این فرایندی که درحال طی شدن است در کجا هستیم یا هرکدام از ما بعد از ده سال به کجا خواهیم رسید.

آیت الله رشاد با بیان اینکه قطب گذاری تخصصی باید انجام شود گفت: باید بتوانیم بگوییم که این دستگاه قطب فلان حوزه است و آن دستگاه قطب فلان حوزه و بعد کلیاتی از یک الگو را طراحی کنیم که همه حول محور آن الگو فعالیت کنند و برای مثال در تولید علم فرایندی را تولید کنیم که مرحله به مرحله همگی با هم با توجه به آن فرایند فعالیت کنیم.

وی عنوان داشت: همایش سالانه علوم انسانی- اسلامی را نیز باید به یک باشگاه کارکرد سنجی سالانه تبدیل کنیم که هم فرابخشی باشد که در کل ببینیم به کدام نقطه رسیده ایم و هم بصورت بخشی باشد که ببینیم هر دستگاه به کدام نقطه رسیده است.

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه ما در این پژوهشگاه در حوزه فرهنگ کارکردیم خاطرنشان کرد: در موضوعات ساختار فرهنگی و در زمینه فرهنگ مقاومتی کارهای مفصلی کرده ایم و می توانیم گزارش بدهیم که سال گذشته در این نقطه بودیم و الان در این نقطه هستیم.